Søvnapnø

Søvnapnø er en tilstand, hvor en person oplever pauser i vejrtrækningen eller overfladiske vejrtrækninger, mens han/hun sover. Disse episoder kan vare i nogle få sekunder til minutter og kan forekomme flere gange i løbet af natten. Søvnapnø kan få folk til at vågne op og føle sig udmattede, selv om de har sovet i flere timer.

Typer

Der er to hovedtyper af søvnapnø:

  1. Obstruktiv søvnapnø (OSA): den mest almindelige type, som skyldes en blokering af luftvejene.
  2. Central søvnapnø (CSA): skyldes et problem med signalet fra hjernen til de muskler, der kontrollerer vejrtrækningen.

OSA er den mest almindelige form for søvnapnø, og den opstår, når halsmusklerne med mellemrum slapper af og indsnævres under søvnen, hvilket medfører, at vejrtrækningen gentagne gange stopper og starter. CSA er mindre almindelig og opstår, når hjernen ikke sender signaler til de muskler, der

Symptomer

Hvis du har søvnapnø, kan du opleve et eller flere af følgende symptomer:

Højt snorken: lydene kan være hårde, uregelmæssige og ofte afbrudt af perioder med stilhed efterfulgt af en kvælende eller gispende lyd.

Søvnighed om dagen: Du kan føle dig meget træt i løbet af dagen, have svært ved at koncentrere dig og kan endda falde i søvn, mens du arbejder eller kører bil.

Irritabilitet: Personer med søvnapnø føler sig ofte irritable og kort.

Natlig opvågnen: Du vågner måske ofte om natten på grund af gispning eller kvælning.

Hovedpine: Du kan opleve hovedpine om morgenen, hvilket kan være et tegn på, at din søvn er blevet afbrudt.

Diagnose

Hvis du tror, at du måske har søvnapnø er det vigtigt at gå til din læge. De kan henvise dig til en søvnundersøgelse, som kan hjælpe med at bekræfte diagnosen.

En søvnundersøgelse omfatteren overnatning i et søvnlaboratorium, hvor du vil blive overvåget af uddannede teknikere. Undersøgelsen vil vurdere, hvor godt du sover, og vil kigge efter eventuellepauser i vejrtrækningen.

Behandling

Der findes en række muligheder for at behandle søvnapnø, som kan omfatte:

Livsstilændringer: f.eks. at tabe sig, undgå alkohol og holde op med at ryge.

Positionsterapi: Dette indebærer, at man sover på siden eller maven i stedet for på ryggenfor at forhindre, at tungen og den bløde gane falder sammen og blokerer luftvejene.

Oral apparatur: Dette er udstyr, der bæres i munden for atforhindre, at tungen og den bløde gane falder sammen og blokerer luftvejene.

Kontinuerligt positivt luftvejstryk (CPAP): Dette er en behandling, dertilfører luft gennem en maske for at holde luftvejene åbne.

Kirurgi: Dette kan være en mulighed i nogle tilfælde, f.eks. når der er ingen vej udenom.

Massage: Regelmæssig massage kan stimulere apnøen og påvirke positivt. Læs mere på massage-i-hjemmet.dk.

Søvnapnø er en tilstand, hvor en person oplever pauser i vejrtrækningen eller overfladiske vejrtrækninger, mens han/hun sover. Disse episoder kan vare i nogle få sekunder til minutter og kan forekomme flere gange i løbet af natten. Søvnapnø kan få folk til at vågne op og føle sig udmattede, selv om de har sovet i flere…