Sådan vedligeholder du en facade af cedertræ (2023)

Har du en facade af cedertræ – men er du i tvivl om hvordan du skal vedligeholde den?

I denne artikel går vi i dybden med hvordan du sikrer dig, at levetiden på cedertræsfacaden bliver så lang som muligt. Så får du så meget ud af din oprindelige investering, du kan – og en flot facade i mange år endnu.

For det første: Du skal ikke vedligeholde en cedertræsfacade

En af de store fordele ved at bruge cedertræ til facaden er, at træet faktisk vedligeholder sig selv langt hen ad vejen. Cedertræ indeholder nemlig en lang række naturlige aromaer, giftstoffer og olier, som alle er med til at gøre træet resistent overfor naturens angreb.

Der går fx sjældent svamp i cedertræ, og det rådner ikke så let.

Du behøver derfor ikke at vedligeholde en facade af cedertræ. Det holder simpelthen af sig selv i rigtig mange år.

Du kan give cedertræet olie

Der er nogle med en cedertræsfacade, der alligevel vælger at give træet olie. Årsagen er, at hvis du ikke behandler cedertræ, så vil det med tiden skifte farve fra en gyldenbrun til sølvgrå. 

Hvis du gerne vil bevare den gyldenbrune farve i træet, så kan du altså behandle cedertræet med almindelig cedertræsolie. Det kan du finde i langt de fleste byggemarkeder, og det koster ikke meget.

Sidste løsning er træbeskyttelse

Hvis du gerne vil ud i en totalbeskyttelse, så kan du vælge at bruge træbeskyttelse. Cedertræet behøver det ikke, og det er vi nødt til at understrege. Mange synes, at det er ret synd at give cedertræ træbeskyttelse, da det vil komme til at dække for cedertræets unikke udtryk. 

Du kan dog godt finde transparent træbeskyttelse, som du kan bruge på cedertræet. Den transparente træbeskyttelse giver et beskyttende lag til cedertræet uden at det går ud over udseendet. 

Til gengæld kan det hurtigt blive en dyr omgang at skulle investere i træbeskyttelse til al cedertræet på facaden. Og når du kobler det op med, at træet nemt kan beskytte sig selv i bytte for et skiftende udtryk, så bør du måske genoverveje, om træbeskyttelse er noget, du behøver at investere i.

Har du en facade af cedertræ – men er du i tvivl om hvordan du skal vedligeholde den? I denne artikel går vi i dybden med hvordan du sikrer dig, at levetiden på cedertræsfacaden bliver så lang som muligt. Så får du så meget ud af din oprindelige investering, du kan – og en flot…